Nei Tsjing (boek der veranderingen): ‘ De krachten van het midden brengen in de hemel de vochtigheid voort en op aarde de vruchtbare grond. Ze maken de maag en het vlees van het lichaam…de mond en de gele kleur… en de zoete smaak.
Ze brengen het gevoel zorg voort en het vermogen te zingen.’

Waar hebben we het hier nu weer over…zul je denken?!

Het Aarde element.

Staat voor de nazomer, de oogst tijd en in de Chinese voedingsleer staat deze centraal in de elementen en dus de voeding.

De organen die erbij horen zijn Maag en Milt, en dat brengt me gelijk op het volgende onderwerp 🤔

Het ontbijt: Volgens de Chinese voedingsleer is het ontbijt het allerbelangrijkste, misschien denk je nu…duh dat wist ik al want dat is op zich niets nieuws natuurlijk. Nee is het ook niet, sterker in Nederland aten we vroeger ook een goed stevig ontbijt en dat zal de oudere generatie je zo kunnen vertellen. Vroeger nam men havermout, griesmeel of andere stevige pap want er moest hard gewerkt worden en het werk bestond vaak uit fysiek zwaar werk. Doordat het aanbod van voeding door de jaren is veranderd is ook ons ontbijt veranderd, we gaan meer voor gemak en volgens bepaalde gezondheid stromingen is het vooral belangrijk om veel fruit, groente en kwark/yoghurt en al dan niet groene smoothies te nemen in de ochtend.

Nu is het zo dat de maag op een bepaalde temperatuur optimaal werkt, de Milt zorgt ervoor dat dit vuur onder de maag op temperatuur blijft. Als de temperatuur van de maag daalt dan moet de Milt harder werken om deze weer op te stoken en verbruikt dan meer energie. Dus als je ontbijt bestaat uit een bakje kwark met kiwi en banaan bijvoorbeeld of je neemt een gezonde smoothie wat gebeurt er dan met de maag? Juist deze koelt enorm af en de Milt moet dus heel hard gaan werken om deze weer op te stoken naar de juiste verterings temperatuur en waar haalt de Milt de energie vandaan? Juist uit de rest van je lichaam! Veel mensen hebben een gebrek aan energie en met voeding kun je heel veel doen om de energie weer op peil te brengen. Volwaardige voeding geeft de juiste energie aan het lichaam. In de Chinese voedingsleer werken we ook met de thermische werking van een voedingsmiddel, ik noemde net als voorbeeld kwark, kiwi en banaan. Kwark wordt koud gegeten dus dat is zo en zo al niet zo lekker voor de maag, maar ik kom hier later op terug want zuivel is een apart verhaal. Laten we banaan en kiwi eens bekijken; Banaan hoort bij het element Aarde, dus goed zou je denken jazeker! Maar niet in de winter waar komt een banaan vandaan? Juist Zuid -Amerika, kijk nu vallen de mussen uit de boom (Augustus) van de hitte dus helemaal prima want banaan heeft een koude thermische werking…maar niet gelijk overdrijven natuurlijk 😁 Kiwi; valt in het element Hout dus prima in het voorjaar zou je denken (zie eerder stuk over Hout op de website www.neijingtu.nl maar waar komt kiwi vandaan? Kiwi’s komen oorspronkelijk uit China en zijn later als zaden naar Nieuw-Zeeland geëxporteerd en groeien in een gematigd klimaat dus zou op zich prima bij ons passen aangezien wij een gematigd zeeklimaat hebben, maar dan wel in de zomer en zeker niet in de winter aangezien de thermische werking koud is.

Zuivel is een verhaal apart, zuivel en dan bedoel ik melk, yoghurt, drinkyoghurt enz. is slijmvormend en veroorzaakt damp in het lichaam en ons lichaam kan niet zo goed damp afvoeren…cellulite is een gevolg van damp maar ook verkoudheid, plakkerige ontlasting, schimmelinfecties, overgewicht en cholesterol en long problematiek. Zuivelproducten van koeienmelk hebben een koude thermische werking. In China wordt zuivel alleen gebruikt bij ziekte. Zuivel gemaakt van bv geitenmelk wordt iets meer toegepast omdat de thermische werking van geitenzuivel warm is en vaak beter wordt verdragen.

Het belangrijkste van volwaardige voeding is dat deze de juiste energie geeft aan het lichaam, kippensoep als ontbijt is hier een goed voorbeeld van. Zelf getrokken kippensoep met verse groenten en kruiden en waarbij het merg meegekookt wordt is super voedzaam in de ochtend en geeft heel veel energie. Misschien kent u het gezegde…’ontbijt als een keizer, lunch als een ambtenaar en dineer als een bedelaar. Het ontbijt zou dus de grootste maaltijd op de dag moeten zijn en niet het diner zoals nu het geval is. Waarom? Het maag (alvleesklier) Milt systeem heeft zijn optimale werking tussen 7:00 en 11:00 in de ochtend en het ontbijt zou dan in deze uren gegeten moeten worden en het liefst binnen 1,5 uur na het opstaan.

Chinees gezien kun je de volgende klachten hebben bij een disbalans in het Aarde element.

Fysiek: Bindweefselproblemen/ steunweefsel problemen, aambeien, spataderen, snel blauwe plekken, verzakkingen (
Oedeem, verminderde urine afscheiding, verterings problematiek, slijmvliezen, sommige gevallen van eczeem, maagklachten, opgeblazen gevoel, moe en zwaar gevoel in het lichaam, beklemd gevoel op de borst, obstipatie, geen eetlust, misselijkheid, braken, dunne ontlasting, zwak gevoel, droge lippen.

Mentaal: Zorgen, piekeren, tobben, nervositeit, moeheid, gebrekkig concentratievermogen.

Vaak is er een combinatie van elementen uit balans, en hoeven de klachten niet zo extreem aanwezig te zijn maar meer subtiel.

Lifestyle coaching volgens Chinese geneeswijzen kan ondersteuning bieden en zelfs klachten laten verdwijnen. Ook VoetreflexPlus en Chinli-TuiNa therapie kan zeker helpen om je lichaam een duwtje te geven in de juiste richting! Meer weten? Stuur mij een pb-tje voor een afspraak. Prijzen zijn te vinden op de FB site onder het kopje diensten. Delen is ontzettende lief ❤️