Galblaas en Lever zijn in de Chinese Geneeskunde gezien belangrijke organen, ze horen bij het element Hout en het element Hout hoort op zijn beurt weer bij de Lente.

De Lente staat Chinees gezien voor een periode van groei, ontluiken, innerlijke groei zoals je dit ook in de natuur om je heen ziet. Je wilt nieuwe dingen doen, je hebt zin om in je tuin te werken, nieuwe uitdagingen aan te gaan, nieuwe relaties en liefdes. Maar veel mensen hebben ook een korter lontje, irritatiegrens is lager.

Chinees gezien kun je de volgende klachten hebben bij een disbalans in het Hout element.

Fysiek: Oogaandoeningen, hoofdpijn, pijn in het hele lichaam (vaak wisselend van plaats), galblaas problemen, verteringsstoornissen, gewrichtsaandoeningen heupen en knieën, bittere smaak in de mond, duizeligheid, lichtschuwheid (snel zonnebril opdoen), bloedarmoede, veel slaap nodig hebben, pijn op de borst (thorax), bleek gezicht, menstruatie stoornissen, tinnitus (hoge fluittoon/oorsuizen), spier-en peeszwakte, brokkelige nagels, buikpijn, moeizaam plassen.

Mentaal: Depressie, angst, irritatie, boosheid, agressie, ontevredenheid, woede, vrees.

Vaak is er een combinatie van elementen uit balans, en hoeven de klachten niet zo extreem aanwezig te zijn maar meer subtiel.