In mijn praktijk maak ik regelmatig gebruik van Moxa therapie, moxa bestaat in verschillende vormen en maten en toepassingen. Moxa wordt veel gebruikt in de Chinese geneeskunde maar ook in de Japanse geneeskunde. Zelf gebruik ik de moxa therapie als ondersteuning bij VoetreflexPlus en Chinese massage behandelingen.

Wat is moxa therapie?

Moxa therapie is een eeuwenoude behandelwijze met zijn wortels in de Traditionele Chinese Geneeskunde. ‘Moxa’ is een andere benaming voor bijvoetkruid (Artemisia vulgaris). Van dit kruid wordt een moxa-stick gemaakt. Deze moxa-stick wordt vlak boven de huid gebrand. Een belangrijke eigenschap van moxa is dat het langzaam maar heftig brandt, zodat er veel hitte in een geconcentreerde vorm vrijkomt. Deze hitte voelt weldadig aan op de huid en kan energetische blokkades in de meridianen en acupunten verhelpen, waardoor de doorstroom van levensenergie (qi) in het lichaam wordt gestimuleerd.

Wie is gebaat bij moxa therapie?

Moxa therapie kan preventief ingezet worden voor het voorkomen van allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Het geeft op de eerste plaats een weldadig gevoel. Het werkt zowel verwarmend als verzachtend en stimulerend. Het is een geschikte behandelvorm voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen, gebrek aan energie, verzwakt immuunsysteem, koude, slapeloosheid of seksuele problemen. Het kan ook verlichting bieden bij pijnlijke en stijve spieren en reumatische klachten. Verder kan moxa therapie lokaal ingezet worden bij botbreuken om de doorbloeding te bevorderen. Een andere toepassing van moxa therapie is het behandelen van littekens.