Het Aarde element staat voor de nazomer in Chinese Geneeswijzen.

Nei Tsjing (boek der veranderingen): ‘ De krachten van het midden brengen in de hemel de vochtigheid voort en op aarde de vruchtbare grond. Ze maken de maag en het vlees van het lichaam…de mond en de gele kleur… en de zoete smaak.
Ze brengen het gevoel zorg voort en het vermogen te zingen.’

Waar hebben we het hier nu weer over…zul je denken?!

Het Aarde element.

Staat voor de nazomer, de oogst tijd en in de Chinese voedingsleer staat deze centraal in de elementen en dus de voeding.

De organen die erbij horen zijn Maag en Milt, en dat brengt me gelijk op het volgende onderwerp 🤔

Het ontbijt: Volgens de Chinese voedingsleer is het ontbijt het allerbelangrijkste, misschien denk je nu…duh dat wist ik al want dat is op zich niets nieuws natuurlijk. Nee is het ook niet, sterker in Nederland aten we vroeger ook een goed stevig ontbijt en dat zal de oudere generatie je zo kunnen vertellen. Vroeger nam men havermout, griesmeel of andere stevige pap want er moest hard gewerkt worden en het werk bestond vaak uit fysiek zwaar werk. Doordat het aanbod van voeding door de jaren is veranderd is ook ons ontbijt veranderd, we gaan meer voor gemak en volgens bepaalde gezondheid stromingen is het vooral belangrijk om veel fruit, groente en kwark/yoghurt en al dan niet groene smoothies te nemen in de ochtend.

Nu is het zo dat de maag op een bepaalde temperatuur optimaal werkt, de Milt zorgt ervoor dat dit vuur onder de maag op temperatuur blijft. Als de temperatuur van de maag daalt dan moet de Milt harder werken om deze weer op te stoken en verbruikt dan meer energie. Dus als je ontbijt bestaat uit een bakje kwark met kiwi en banaan bijvoorbeeld of je neemt een gezonde smoothie wat gebeurt er dan met de maag? Juist deze koelt enorm af en de Milt moet dus heel hard gaan werken om deze weer op te stoken naar de juiste verterings temperatuur en waar haalt de Milt de energie vandaan? Juist uit de rest van je lichaam! Veel mensen hebben een gebrek aan energie en met voeding kun je heel veel doen om de energie weer op peil te brengen. Volwaardige voeding geeft de juiste energie aan het lichaam. In de Chinese voedingsleer werken we ook met de thermische werking van een voedingsmiddel, ik noemde net als voorbeeld kwark, kiwi en banaan. Kwark wordt koud gegeten dus dat is zo en zo al niet zo lekker voor de maag, maar ik kom hier later op terug want zuivel is een apart verhaal. Laten we banaan en kiwi eens bekijken; Banaan hoort bij het element Aarde, dus goed zou je denken jazeker! Maar niet in de winter waar komt een banaan vandaan? Juist Zuid -Amerika, kijk nu vallen de mussen uit de boom (Augustus) van de hitte dus helemaal prima want banaan heeft een koude thermische werking…maar niet gelijk overdrijven natuurlijk 😁 Kiwi; valt in het element Hout dus prima in het voorjaar zou je denken (zie eerder stuk over Hout op de website www.neijingtu.nl maar waar komt kiwi vandaan? Kiwi’s komen oorspronkelijk uit China en zijn later als zaden naar Nieuw-Zeeland geëxporteerd en groeien in een gematigd klimaat dus zou op zich prima bij ons passen aangezien wij een gematigd zeeklimaat hebben, maar dan wel in de zomer en zeker niet in de winter aangezien de thermische werking koud is.

Zuivel is een verhaal apart, zuivel en dan bedoel ik melk, yoghurt, drinkyoghurt enz. is slijmvormend en veroorzaakt damp in het lichaam en ons lichaam kan niet zo goed damp afvoeren…cellulite is een gevolg van damp maar ook verkoudheid, plakkerige ontlasting, schimmelinfecties, overgewicht en cholesterol en long problematiek. Zuivelproducten van koeienmelk hebben een koude thermische werking. In China wordt zuivel alleen gebruikt bij ziekte. Zuivel gemaakt van bv geitenmelk wordt iets meer toegepast omdat de thermische werking van geitenzuivel warm is en vaak beter wordt verdragen.

Het belangrijkste van volwaardige voeding is dat deze de juiste energie geeft aan het lichaam, kippensoep als ontbijt is hier een goed voorbeeld van. Zelf getrokken kippensoep met verse groenten en kruiden en waarbij het merg meegekookt wordt is super voedzaam in de ochtend en geeft heel veel energie. Misschien kent u het gezegde…’ontbijt als een keizer, lunch als een ambtenaar en dineer als een bedelaar. Het ontbijt zou dus de grootste maaltijd op de dag moeten zijn en niet het diner zoals nu het geval is. Waarom? Het maag (alvleesklier) Milt systeem heeft zijn optimale werking tussen 7:00 en 11:00 in de ochtend en het ontbijt zou dan in deze uren gegeten moeten worden en het liefst binnen 1,5 uur na het opstaan.

Chinees gezien kun je de volgende klachten hebben bij een disbalans in het Aarde element.

Fysiek: Bindweefselproblemen/ steunweefsel problemen, aambeien, spataderen, snel blauwe plekken, verzakkingen (
Oedeem, verminderde urine afscheiding, verterings problematiek, slijmvliezen, sommige gevallen van eczeem, maagklachten, opgeblazen gevoel, moe en zwaar gevoel in het lichaam, beklemd gevoel op de borst, obstipatie, geen eetlust, misselijkheid, braken, dunne ontlasting, zwak gevoel, droge lippen.

Mentaal: Zorgen, piekeren, tobben, nervositeit, moeheid, gebrekkig concentratievermogen.

Vaak is er een combinatie van elementen uit balans, en hoeven de klachten niet zo extreem aanwezig te zijn maar meer subtiel.

Lifestyle coaching volgens Chinese geneeswijzen kan ondersteuning bieden en zelfs klachten laten verdwijnen. Ook VoetreflexPlus en Chinli-TuiNa therapie kan zeker helpen om je lichaam een duwtje te geven in de juiste richting! Meer weten? Stuur mij een pb-tje voor een afspraak. Prijzen zijn te vinden op de FB site onder het kopje diensten. Delen is ontzettende lief ❤️

 

Wacht ff….Kringloop en Driewarmer?! Wat zijn dat nou weer?

Hart, dunne darm, Kringloop en Driewarmer horen bij het element Vuur en het element Vuur hoort op zijn beurt weer bij de Zomer.

Wacht ff….Kringloop en Driewarmer?! Wat zijn dat nou weer? In de Chinese geneeskunde kennen wij 2 extra organen/meridianen systemen zogezegd. Met de Kringloop (Pericard) wordt het hartzakje bedoelt en met de Driewarmer wordt de 3 verwarmer meridiaan bedoelt die uit 3 delen bestaat, de bovenste, middelste en onderste warmer. Deze staat met alle organen in verbinding en hebben alle 3 een eigen functie en werking.

De Zomer staat Chinees gezien voor een periode van bloei, doet alles groeien, de zon die ons verwarmt, gezelligheid, maar staat ook voor verandering.

Chinees gezien kun je de volgende klachten hebben bij een disbalans in het Vuur element.

Fysiek: Astma, Angina pectoris, hyperventilatie, hartkloppingen, hartritmestoornissen, veel transpireren, pijnen en spierspanningen in schouders/ellebogen en handen. droge tong, moeilijk ademhalen, lage stem, opgezette buik, obstipatie, kortademigheid (dyspnoe), diarree, buikpijn, RSI, reuma, vaak urineren.

Mentaal: Angst, beklemming, onrust, slecht humeur, zenuwachtig, slapeloosheid, vergeetachtigheid.

Vaak is er een combinatie van elementen uit balans, en hoeven de klachten niet zo extreem aanwezig te zijn maar meer subtiel.

Lifestyle coaching volgens Chinese geneeswijzen kan ondersteuning bij bieden en zelfs klachten laten verdwijnen. Ook Voetreflex therapie kan zeker helpen om je lichaam een duwtje te geven in de juiste richting! Stuur mij een pb-tje voor een vrijblijvende afspraak of kennismakings voetreflex massage. Delen is ontzettend lief

Het gebruik van bijvoetkruid als alternatieve therapie.

In mijn praktijk maak ik regelmatig gebruik van Moxa therapie, moxa bestaat in verschillende vormen en maten en toepassingen. Moxa wordt veel gebruikt in de Chinese geneeskunde maar ook in de Japanse geneeskunde. Zelf gebruik ik de moxa therapie als ondersteuning bij VoetreflexPlus en Chinese massage behandelingen.

Wat is moxa therapie?

Moxa therapie is een eeuwenoude behandelwijze met zijn wortels in de Traditionele Chinese Geneeskunde. ‘Moxa’ is een andere benaming voor bijvoetkruid (Artemisia vulgaris). Van dit kruid wordt een moxa-stick gemaakt. Deze moxa-stick wordt vlak boven de huid gebrand. Een belangrijke eigenschap van moxa is dat het langzaam maar heftig brandt, zodat er veel hitte in een geconcentreerde vorm vrijkomt. Deze hitte voelt weldadig aan op de huid en kan energetische blokkades in de meridianen en acupunten verhelpen, waardoor de doorstroom van levensenergie (qi) in het lichaam wordt gestimuleerd.

Wie is gebaat bij moxa therapie?

Moxa therapie kan preventief ingezet worden voor het voorkomen van allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Het geeft op de eerste plaats een weldadig gevoel. Het werkt zowel verwarmend als verzachtend en stimulerend. Het is een geschikte behandelvorm voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen, gebrek aan energie, verzwakt immuunsysteem, koude, slapeloosheid of seksuele problemen. Het kan ook verlichting bieden bij pijnlijke en stijve spieren en reumatische klachten. Verder kan moxa therapie lokaal ingezet worden bij botbreuken om de doorbloeding te bevorderen. Een andere toepassing van moxa therapie is het behandelen van littekens.

Galblaas en Lever zijn in de Chinese Geneeskunde belangrijke organen.

Galblaas en Lever zijn in de Chinese Geneeskunde gezien belangrijke organen, ze horen bij het element Hout en het element Hout hoort op zijn beurt weer bij de Lente.

De Lente staat Chinees gezien voor een periode van groei, ontluiken, innerlijke groei zoals je dit ook in de natuur om je heen ziet. Je wilt nieuwe dingen doen, je hebt zin om in je tuin te werken, nieuwe uitdagingen aan te gaan, nieuwe relaties en liefdes. Maar veel mensen hebben ook een korter lontje, irritatiegrens is lager.

Chinees gezien kun je de volgende klachten hebben bij een disbalans in het Hout element.

Fysiek: Oogaandoeningen, hoofdpijn, pijn in het hele lichaam (vaak wisselend van plaats), galblaas problemen, verteringsstoornissen, gewrichtsaandoeningen heupen en knieën, bittere smaak in de mond, duizeligheid, lichtschuwheid (snel zonnebril opdoen), bloedarmoede, veel slaap nodig hebben, pijn op de borst (thorax), bleek gezicht, menstruatie stoornissen, tinnitus (hoge fluittoon/oorsuizen), spier-en peeszwakte, brokkelige nagels, buikpijn, moeizaam plassen.

Mentaal: Depressie, angst, irritatie, boosheid, agressie, ontevredenheid, woede, vrees.

Vaak is er een combinatie van elementen uit balans, en hoeven de klachten niet zo extreem aanwezig te zijn maar meer subtiel.

 

Leven vanuit je hart, is een uitdrukking die we vaak gebruiken maar…

Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe vaak schuiven we ons gevoel niet opzij en luisteren liever naar ons rationele denken? Luisteren naar ons hart doet soms ook verdomd veel pijn, en pijn tja dat wil je liever niet toch?

Volgens de Chinese geneeskunde huist de Ziel in ons hart en is het hart de basis van ons emotionele en bewuste bestaan, een overmaat aan vreugde of verdriet is slecht voor ons hart. Het betekent natuurlijk niet dat we dan ineens niet meer vrolijk mogen zijn. Volgens de Chinese geneeskunde is het het doel om een hogere staat van innerlijke rust en evenwicht te bereiken zodat je bewustzijn zich maximaal kan Ont-wikkelen.

Het hart is het centrum van het voelen, vanuit oude gekwetstheid, angst, schuldgevoelens en schaamte is het soms moeilijk om het hart te openen. Wanneer je je hart opent, voel je ook weer de pijn die het hart ooit voelde en heeft doen sluiten. Door te ontvangen en te waarderen met een open hart geef je ook liefde. Je kwetsbaar durven opstellen ontwapent, heelt en opent harten en dit werkt door naar twee kanten.

Vergeving is heel belangrijk, als iemand niet vergeeft, blijf je vastzitten aan de ander en aan situaties uit het verleden. Je kunt dan niet verder in je ontwikkeling naar vrijheid en liefde. Wanneer je in contact bent met een open hart, kan je leven vanuit inspiratie, passie, vreugde, dankbaarheid en verwondering. Leven vanuit je kracht!

Hier past een mooie voetreflex massage bij compleet uit liefde gegeven vanuit mijn hart en op intuïtie. Deze voetreflex massage helpt o.a. bij hartritmestoornissen, hartkloppingen, hoge en lage bloeddruk en wintervoeten.

 

Nieren en Blaas zijn in de Chinese Geneeskunde gezien erg belangrijke organen,

Ze horen bij het element Water en het element Water hoort op zijn beurt weer bij het Winter seizoen.

De Winter staat Chinees gezien ook voor een Yin periode waarin je je terugtrekt, nu doen we dat eigenlijk al automatisch als je goed luistert naar je lichaam. Je trekt je meer terug in je huis, lekker cocoonen, op de bank hangen. Je gaat minder naar afspraken toe in de avond, eet lekker stamppot en stoofschotels….heerlijk. Denk hierbij ook aan een warm ontbijt, wat denk je van een heerlijke kippensoep! Huh kippensoep!! Probeer het eens een week en voel het verschil…wel vers getrokken dan! Maar havermout of rijstepap is natuurlijk ook prima als zul je bij kippensoep meer baat hebben.

Welke klachten kun je nou hebben als het Water element uit balans is zoals de Chinezen dat zeggen dan

Fysiek: Blaasontstekingen, nierbekkenontsteking, nierstenen, te veel vocht vasthouden, urineleider ontsteking, incontinentie, hoge bloeddruk, bedplassen (bij kinderen), doofheid, tinnitus (lage fluittoon), dun, dof en droog haar, haaruitval, astma, duizeligheid, vaak urineren, koude benen/voeten, hoofdpijn, bijholte ontsteking, krampen, ischias, pijn of moe gevoel onderrug.

Mentaal: Emoties opkroppen, moeilijk uiten van emoties, je in de kou gezet voelen, opgedane indrukken niet kunnen verwerken (kinderen), jaloezie, achterdocht, lang iemand wat kwalijk nemen, gebrek aan doorzettingsvermogen, besluiteloosheid.

Lifestyle coaching volgens Chinese geneeswijzen kan hier ondersteuning bij bieden en zelfs klachten laten verdwijnen. Ook Voetreflex therapie kan hier zeker bij helpen om je lichaam een duwtje te geven in de juiste richting! Stuur mij een pb-tje voor een vrijblijvende afspraak of kennismakings voetreflex massage.

Nei Jing Tu gebruikt cookies op deze website.

Bevestig dit als u onze tracking cookies accepteert. U kunt de tracking ook weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder gegevens naar services van derden te sturen. voor meer informatie over ons cookie gebruik zie: Cookie Policy